ODLINGEN

Jag som driver denna småskaliga odling heter Martin. Jag kommer ursprungligen från Uppland men har bott i Skåne i ett och ett halvt decennium. Linderödsåsen och dess omgivningar vann mitt hjärta redan 2016, och här blir jag kvar!

Jag startade upp odlingen så smått 2020, då jag främst sålde på de lokala Reko-ringarna. Under de senaste tre säsongerna har jag erbjudit en prenumerationstjänst med hemleverans. 

Sedan 2024 säljer jag mina grönsaker genom Skogslidens gårdsbutik utanför Tollarp! (Ilnestorpsvägen 115, 298 91 Tollarp)

Mina priser ligger ungefär på samma nivå som ekologiska grönsaker på Ica eller Coop - med den stora skillnaden att mina grönsaker är skördade samma dag eller dagarna innan leverans!

Jag erbjuder en stor variation av grönsaker efter säsong, varje säsong odlar jag uppemot 30-40 olika grödor! Mina personliga favoriter är bland annat broccoli, sommarmorötter, polkabetor, salladsmix, tidig spetskål och försommarens salladslök. 

Denna nyttiga variation och smakexplosion vill jag dela med mig av, och samtidigt väcka en tanke om hur vi i framtiden vill se vår gemensamma matpolitik och vår självförsörjningsgrad. Vad behövs för att vi i Sverige ska kunna bli självförsörjande på så många råvaror som möjligt?

Välkommen in i Skogslidens gårdsbutik från juni till och med augusti!

Jag odlar självklart helt utan bekämpningsmedel och kemikalier, i samklang med naturen. En genomgående tanke om att om en minimerar jordbearbetningen låter man mikrolivet i jorden vara ifred - som tack för maskarna jobbet åt en! Genom att "mata" odlingsytan uppifrån med biologiskt material och mylla ned det ytligt (cirka 2-3 cm) bevarar jag jordstrukturen och lagrar dessutom koldioxiden ur atmosfären i marken, där den bäst lagras för klimatets skull. Självklart behöver detta förhållningssätt anpassas efter platsen och förutsättningarna. Vi anläggning av en ny odling är det tyvärr ofta ofrånkomligt att behöva störa jorden, för att få bukt med t.ex. ogrässituationen.

Att låta mikrolivet under mark göra sitt och inte störas av grävande ska bidra till en både mer livskraftig och bättre beståndskraftig matjord. Ett första steg mot ett regenerativt jordbruk där vi ger mer än vi tar till marken!